čtvrtek 8. ledna 2009

Straw Dogs (1971)

Výborné exploitation bez sebemenší známky braku. Šikana, provokace, znásilnění (špička), válka, psycho. Američan matematik s blondýnou se nastěhují na venkov, kde doufají v klid a pohodu. Nepřijde ani jedno, naopak už od úplného počátku jim věcy nabírají zlověstný směr, i když hezky pozvolna. Brilantní Hoffman v hlavní roli předvádí svého intelektuála/slušňáka/moralistu/outsidera, jehož žena je bohužel nepříjemně rušivý element a o partě dělníků, motajících se kolem domu, snad ani nemluvě. Otázka dne: do jaké míry se nervy dají vybrnkat, než to v nich konečně začne praskat?

(ČSFD)

7 komentářů:

ADA řekl(a)...

"Výborné exploitation bez sebemenší známky braku."
je to vůbec exploitation? já bych řek, že ne. což by mohlo být i dobré téma do diskuze.

Ondra Novotný řekl(a)...

Možná máš pravdu, ono je to co vím považovaný za jeden ze dvou základních kamenů pro žánr exploitation, že ho nastartoval, ale upřímně nevim jestli to vůbec expl. je. Myslim, že brakovitost je zakořeněná už v definici toho žánru, teda so si pamatuju z wikipedie, takže v tom případě by to nebylo expl..... ale řekněme částečně?

ADA řekl(a)...

částečně si jo. drama/thriller s prvky exploitation. těžko říct.
ony ty žánry nejsou moc definovaný. jakoby mají jasné škatulky, ale nakonec je to diskutabilní. proto mě baví se v tom rejpat.
ale todle bych rozhodně do exploitation krabice nedal. to už by tam musela být řada dalších...

Ondra Novotný řekl(a)...

No tak máš tam znásilnění, násilí, prsa, oběšená kočka... to jsou takový správný béčkový prvky, ze kterých to obvykle 'těží'. Problém je, že tady nic z toho není jen aby to tam bylo a pobavilo diváka. Ale pořád mi přijde, že už ta zápletka k exploitation dobře sedne.

Řekl bych, že to tak označit můžeš a nemusíš... ale nikdo ti na to nemůže moc argumentovat.

ADA řekl(a)...

souhlas, ale zase si představ situaci, kdy tě někdo poprosí, abys mu doporučil tři exploitation filmy a ty mu řekneš ať se koukne na straw dogs, caligulu a salo. nebo z moderních irreversible.
on si to pustí, je spokojenej a když potom přijde do videopůjčovny pro další a oni mu dají třeba hostel, bude čumět jak datel, protože je to úplně něco jinýho.
prostě když chci exploitation film, tak chci nějaké béčko s krví a kozama, nebo něco podobného...
je třeba francouzská emmanuelle sexploitation? je to na piču, ty žánry. asi bych o tom měl napsat nějakej článek se svýma poznatkama.

Ondra Novotný řekl(a)...

Jo určitě, zkus vůbec definovat co si představuješ pod pojmem expl., a tak.

OK tak v tom případě bys mu řekl že se jedná o raritní áčkový exploitation věci a že mu ještě dohodíš nějaký ty béčkový...

ADA řekl(a)...

haha. jo. jako aby to nebyl takovej šok na intelektuála...