neděle 4. ledna 2009

I Spit On Your Grave (1978)

Kultovní samoúčelná násilnost. Mladá newyorčanka odjede relaxovat na venkov a doufá, že tam své spisovatelské ambice konečně promění v nějaký ten povedený románek. Stačí ale napsat pouhých pár řádek, než jí banda místních nevychovanců pořádně protáhne dírku. Svoje 'total submission' ale nedotáhnou až do pro ně zdárného konce (pošlou ji dorazit mentála s nožem) a zbytečně snad dodávat, že se jim to hezky pěkně vymstí./ Až na pár totálních nelogičností a ne úplně uspokojující finální dvě vraždy je 'Day of the Woman' povedená, zábavná podívaná. Například v kolika filmech se vám hlavní hrdinka svlíkne už po pěti minutách? .... Takže z čeho dost možná měla být působivá, šokující záležitost, vznikla spíš na dnešní poměry taková nenáročná oddychovka - ale po všech potřebných stránkách kvalitní!

(ČSFD)

3 komentáře:

ADA řekl(a)...

samoúčelné to rozhodně není. autorův záměr byl natočit šokující film o násilí na ženách. byl to amatér, který měl nějaký zážitek a chtěl to nějak zpracovat.
moc se to však nepovedlo ve znásilňovacích scénách a několika logických hloupostech (zajišťování alibi,...)

Ondra Novotný řekl(a)...

Když chce natočit šokující film, tak to nebude samoúčelný? Když tam není žádná hlubší myšlenka nebo tak... No ale je to jedno protože si nijak nestěžuju.

Co ti vadilo na znásilňování?

ADA řekl(a)...

možná nechápu význam "samoúčelný"
ten film byl natočen aby ukázal na problém. aby lidem řekl: podívejte se, jak je to strašné. dělejte s tím něco.
není to klasický exploitation film, kde jde jenom o nějaký maso. tohle bylo jako označení problému. ale už mám na to nachystanou recenzi (asi půl roku), tak to časem snad nějak dám do kupy.

znásinění bylo nerealistické. herci prřehrávali a ani jednou to nevypadalo, že ho tam ten borec strčil.