pondělí 8. prosince 2008

Satyricon, Praha Futurum, 7.12.2008

Bylo to podruhé, co jsem měl možnost vidět tenhle unikát současné (black)metalové scény. Když bych měl včerejšek srovnat s jejich vystoupením na Brutal Assault 2007, vyjde z toho lépe ten Brutal. Ale zase ne o moc.

Zásadní rozdíl byl samozřejmě v atmosféře, která plynula z prostředí - minule majestátní vrchol tisícového open air festivalu v nezaměnitelném areálu pevnosti Josefov, tentokrát středně velký klub s kapelou v tak bezprostřední blízkostí, že jste si na Satyra mohli bez problému i sáhnout (toho taky spousta lidí využila). Dokonce žádný security - ani by se za tu bariéru nenacpali.

Druhý rozdíl, i když by se to mohlo zdát jako píčovina, byla Satyrova nová image. Pro mě za mně ať má příště třeba dredy, ale na můj celkový zážitek z koncertu to rozhodně vliv má. Zase jsem totiž z první řady čuměl prakticky jen na něj:D Totiž v těch dlouhých vlasech je takovej (a tim pádem i celá show), no..... dravější a démoničtější. Tahle pomáda-košile-nemejkap má taky něco do sebe, ale to že teď líp vidím, co dělá Satyr za ksichty, mě nepřesvědčí. Naštěstí to není tak komický jako v Black Crow. (tam to ale podle mě posral, kdo ten klip dělal, protože normálně je Satyr uhrančivý hovado)

Co se týká setlistu, to zase taková změna nebyla, i když minule logicky zaznělo o trochu víc starších skladeb. Ale to mně osobně vůbec nevadí, spíš naopak. Satyricon jsem poznal v období Volcano/ Now, Diabolical a současný sound a současná tvorba, to je pro mě suverénně to oblíbený. Když jsem po koncertě chvíli stál před klubem, hned jsem slyšel názory ve stylu, 'ty starší věci byly rozhodně mnohem větší mazec', ale s tím já teda fakt nesouhlasím. Jo, je to asi 'menší black metal', ale zajímavější, čitelnější a mnohem atraktivnější je pro mě to nový. Tohle je každopádně subjektivní záležitost, záleží na každýho vkusu. U mě teda ve výběru skladeb spokojenost.

Takže highlights: Repined Bastard Nation, Black Crow On A Tombstone, Fuel For Hatred (ne že bych to tak nečekal). Zajímavý ale, že mě nijak zvlášť nedostaly pecky z Diabolical.

Ještě bych asi mohl zmínit pár věcí, co mě napadá tak různě... Organizace na pohodu, ve Futuru jsem byl poprvé a neměl bych výhrady (potěší asi hlavně nulová prohlídka u vstupu).

Předkapela (Zonaria) stála za hovno, ale snažili se, tak to nebudu víc pitvat.

Za hovno stály taky ty sračky, co tam pouštěli mezi kapelama, zato stylová byla Hells Bells v úvodu vystoupení Satyricon a už nevím co od Doors po něm.

Lidi se (aspoň kolem mě) strkali a tlačili docela přiměřeně, takže tohle dobrý.

Co ještě k vystoupení... Satyr se párkrát chopil kytary a za to má mojí pochvalu, ale někdy s ní prostě vypadá vtipně, nemůžu si pomoct. Taky mě pobavilo, jak se kapela dvakrát jakoby odebrala do šaten, i když bylo úplně jasný, že se zase vrátí. No ale když jim to skandování dělá dobře... Jo to mi ještě připomíná, že mě občas sralo skandování 'Mother North', protože každý, kdo by se předem na netu podíval na setlist odněkud z turné, by zjistil, že Mother hrajou až úplně na konec, nebo jako předposlední, takže kdyby byl Satyr zlomyslnej a splnil jim to přání už v polovině, mohl by se na to dál vysrat a nikdo by nemohl moc co říkat. Mother North je prostě vrchol sakra.

Zvuk výtečný, dokonce i ta hlasitost vyjímečně nebyla ani trochu přepálená.

Tak jo, můj dojem byl možná až moc 'střízlivý', ale to nic nemění na tom, že to byla povedená show.

Fotky:

(Na můj kompakt tam bylo až moc kouře, takže jsem u většiny teď zpětně zvýšil kontrast a snížil gamma correction, aby se mi to víc líbilo. Každopádně pokud by měl někdo zájem o komplet, nezmenšený a neupravený, sledujte tady ten příspěvek na odkaz, protože to časem hodím na rapid. Tohle je vybraných 30 ze 72 fotek co mám. Samej Satyr:)

OK takže tady to je všechno.


Specialita na závěr: Satyrova bota

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Celkem slusnej report. Ja patrim mezi ty, co maji radsi starsi tvorbu, ale od Satyriconu se mi libi vse, takze jakykoliv setlist potesi. K tomu skandovani: Mother North je "kultovni song", spousta lidi ho povazuje za vrchol tvorby nebo i nejlepsi black metalovy song. Osobne jsem skandoval taky.. nevim co je na tom spatneho, kdyz fanousci skanduji kapely jmeno a k tomu i jejich skladbu. To snad naopak potesi ne?

Ondra Novotný řekl(a)...

nevim no, sledoval jsem přitom Satyra a možná ho to taky trochu štvalo... navíc se to dělo většinou když se chystal něco pronést

ale tak pochopitelný to je neříkám že ne

Ondra Novotný řekl(a)...

částečně

Anonymní řekl(a)...

No nevim, nerekl bych.. stal jsem kousicek pred nim, a prave jednou pri skandovani kyval hlavou, a pak se usmal.. navic kdyz neco rikal, alespon me prislo ze bylo "naproste" ticho :-)

Ondra Novotný řekl(a)...

tohle bylo když se chystal, když už mluvil tak pohoda.. asi dvakrát mi přišlo že chtěl něco říct, ale lidi mu do toho začli skandovat, tak toho nechal a hned nakopl další song

Erl řekl(a)...

Byl to krásný , poetický večer... http://erlblog-erl.blogspot.com/2008/12/satyricon-live-in-prague.html

Anonymní řekl(a)...

hajlovalo se tam?

Ondra Novotný řekl(a)...

hm, nevšiml sem si

Anonymní řekl(a)...

proč by se proboha mělo na satyricon hajlovat?

Ondra Novotný řekl(a)...

(toho si nevšímej)

Anonymní řekl(a)...

Co se Hajlování týče ta s tim jeden frajer asi metr ode mě začal... normál na ferocku do rytmu... dost mě tim nasral... tak sem ho při Fuel For Hatred kapku zrušil...

Ondra Novotný řekl(a)...

kokot... jo, Fuel For Hatred na to byla ta správná

Anonymní řekl(a)...

NSBM no :D